Cum sa comunici eficient

0
453

Succesul nu se rezuma doar la comunicare, dar aceasta reprezinta un element esential!

De aceea trebuie sa avem in vedere citeva elemente importante atunci cind comunicam:

 

1. Gindeste-ti un mesaj scurt si puternic!

Nu vorbi mult, pentru ca oamenii se plictisesc repede si nu mai asculta. O regula simpla ne spune sa transmitem maxim de informatie cu minim de cuvinte. De aceea, atunci cind avem de comunicat ceva, e bine sa ne gindim inainte la ce vrem sa spunem. Eventual sa si notam in agenda, pentru a ne structura ideile mai bine.

 

2. Priveste-ti in ochi interlocutorul! 

Daca privirea rataceste inexplicabil in loc sa se indrepte spre interlocutori, acestia vor trata mesajul ca fiind lipsit de interes/importanta. Pentru maxim de eficienta priveste la persoanele carora te adresezi si cauta sa nu existe obstacole care sa obtureze canalul vizual.

 

3. Adopta o mimica si gesturi adecvate.

Incearca sa iti subliniezi mesajul cu ajutorul unei mimici pe masura. Daca vrei sa fii ferm trebuie sa ai o figura ferma, nu una amuzata sau nepasatoare. La fel si gesturile. Ele trebuie sa sublinieze mesajul, sa il intareasca, nu sa il submineze prin semnale opuse. Nu trebuie sa folosesti gesturi largi, agresive, sau care sa inspire neimplicare, nepasare.

 

4. Foloseste o voce adecvata! 

O voce coplesita de emotie transmite nesiguranta si neincredere in mesaj. Pentru unii ea poate fi chiar un semnal de nesinceritate. De aceea trebuie sa ne antrenam vocea sa transmita ceea ce dorim. Vocea trebuie sa fie potrivit de puternica, cu o tonalitate joasa. E bine sa variezi intensitatea a vocii. Uneori poti vorbi mai tare, alteori mai incet, pastrand astfel treaza atentia celor carora te adresezi.

 

5. Foloseste un ritm potrivit! 

Ritmul vorbirii trebuie sa fie apropiat de cel al interlocutorilor, pentru ca acesta este ritmul lor preferat. Adaptindu-ne la interlocutor vom putea sa ii atragem mai usor atentia si sa ii transmitem mesajul dorit.

 

6. Alege tinuta potrivita! 

Stim cu totii deja ca atunci cind mergi la Roma te porti ca romanii. De aceea e important sa avem grija la tinuta noastra. O regula a comunicarii spune ca avem cu totii tentatia sa ne plasam in diverse roluri. Daca prin tinuta, postura si modul in care comunicam ne plasam intr-un rol defensiv sau chiar inferior, interlocutorii vor adopta o atutudine agresiva si superioara. Ei se plaseaza in rolul complementar si actioneaza asa cum le-am propus noi sa o faca, in mod inconstient.

 

In concluzie – putem avea succes in comunicare cu conditia sa exersam permanent.

 

Articolul este adăugat de: Dumitru Darii

Sursa: webcache.googleusercontent.com