Cum sa inveti/memorezi mai repede

0
2038

Realitatea e simpla: Unii oameni invata mai repede decat altii.

Sunt unii oameni care pierd zile in sir incercand sa invete ceva nou si nu se prinde nimic de ei si altii care intr-o singura zi invata mai mutl decat altii intr-o luna.

 

Care este motivul?

 

  • Unii oameni gandesc mai repede in mod natural. (adica e o chestiune care tien de gene)
  • Toti oamenii sunt destepti, dar fiecare in modul lui. Trebuie doar sa gasesti care e modul care te avantajeaza pe tine cand inveti ceva nou.
  • IQ-ul nu inseamna mai nimic, decat rapiditatea cu care faci asocieri.

 

Daca vrei sa inveti mai repede trebuie sa-ti modifici comportamentul si atitudinea fata de invatare, sa fii dispus sa lasi prejudecatile la o parte si sa depui tot efortul pentru a face zilnic exercitii care sa te ajute sa-ti maresti viteza de invatare.

 

Vestea buna este ca ORICINE poate invata mai repede decat o face in momentul de fata daca foloseste cateva din tehnicile urmatoare:

Problema cea mai mare este ca majoritatea oamenilor cred ca a invata ceva inseamna sa iei un curs, sa citesti si sa memorezi informatii ca sa devii bun si sa stii lucrurile respective.

Este prejudecata cea mai periculoasa, care n-are nici o legatura cu realitatea. Exista tehnici mult mai rapide de invatare, care te ajuta sa aprofundezi informatia”:

 

Tehnici de invatare rapida:

1. Fa din orice o poveste.

Povestile sunt cel mai simplu mod de a tine minte ceva. Este modul in care informatiile s-au transmis din gura in gura mii de ani pana a fost inventata masina de tiparit si au aparut cartile.

Magicienii, jucatorii de poker, matematicienii tin minte numere, carti sau formule itnregi folosind aceasta tehnica.

 

Cum functioneaza?

Imagineaza-ti ca trebuie sa inveti urmatoarea fraza. Fraza suna cam asa:

Doua picioare sta pe trei picioare si mananaca un picior. Deodata apare patru picioare care il apuca pe doua picioare de un picior. Doua picioare se enerveaza si il loveste pe patru picioare cu trei picioare.

Daca te gandesti putin, fraza e foarte abstracta, seamana cu genul de fraze dintr-un manual complicat. Daca incepi sa o repeti in fata oglinzii ca pe o poezie, vei reusi in 10 – 20 de minute sa o tii minte, fara greseala pentru ca memoria de scurta durata si-a facut treaba. Cu toate astea, daca peste o saptamana te rog sa repeti fraza, sansele sa o stii sunt foarte mici.

 

Iata acum varianta mea de a invata aceasta fraza…si in general orice notiune care e abstracta.

Incerc sa fac aasocieri intre orice lucru abstract si ceva familiar, care exista deja in mintea mea si in viata de zi cu zi…si cu care pot face o poveste imaginara. Spre exemplu fraza urmatoare are alt sens daca o sa consideram:

un picior = un copanel de pui

doua picioare = un om (are doua picioare in majoritatea cazurilor)

trei picioare = un scaunel cu trei picioare

patru picioare = un caine fioros

Cum suna acum fraza daca inlocuim in mintea noastra notiunile abstracte cu ceva palpabil?

Un om sta pe un scaunel si mananca un copanel de pui. Deodata, apare un un caine fioros care il apuca pe om de un picior. Omul se enerveaza si il loveste pe caine cu scaunelul.

 

2. Foloseste tehnica IMERSIUNII

Benny Lewis este un barbat care a invatat sa vorbeasca fluent 8 limbi straine in mai putin de 10 ani. Scopul pe care il are acum este sa invete sa vorbeasca fluent o limba noua in mai putin de 3 luni. Tehnica pe care o foloseste el se numeste Imersiune Totala.

(foloseste aceasta metoda in practica – invata rapid o limbă străină)

 

Cum functioneaza?

Cand a fost intrebat cum invata o limba noua, Benny a raspuns: Incetez sa mai vorbesc in engleza (limba lui naturala). Fac absolut totul in limba pe care vreau sa o invat.

 

Cand faci absolut totul in subiectul pe care vrei sa-l inveti, viteza de invatare creste incredibil.

Stiu actori care se pregatesc pentru un rol de cersetor imbracandu-se ca niste cersetori, traind ca niste cersetori, cersind pe strada pentru a intra mai bine in caracter. Este aceeasi tehnica folosita altfel.

 

3. Invata invatand pe altii

Foarte multe lucruri complicate pot fi invatate rapid daca incerci sa le explici cuiva in timp ce nici tu nu stii foarte bine. Suna paradoxal dar explicatia e simpla:

Incercand sa explici un lucru complicat in cuvinte simple, ca unui copil de 5 ani, mintea ta retine mult mai repede lucrurile de baza.

 

4. Invata sa citesti rapid.

Citirea rapida nu are legatura atat de mult cu viteza cat despre exercitiul ochilor si al mintii.

De ce te ajuta?

Folosim creierul la un procent foarte mic din capacitatea lui. Putem retine cantitati uriase de informatii daca le putem accesa vizual. Marindu-ti viteza de citire creierul are acces la mai multe informatii pe care le poate procesa si in felul asta poti invata mai repede.

 

Articolul este adăugat de: Dumitru Darii

Sursa: www.succesdublu.ro