Examenele Cambridge FCE și CAE – recunoscute în cadrul bacalaureatului

0
561

Ministerul Educației al Republicii Moldova recunoaște, din 2015, examenele FCE (B2) și CAE (C1) scutind deținătorii acestor diplome de la susținerea probei de limbă engleză la bacalaureat.

Cambridge English : First (FCE) cât și Cambridge English : Advanced (CAE) sunt certificate de cunoaștere a limbii engleze recunoscute la nivel internațional, valabile pe viață, emise de Cambridge English Language Assessment.

În Republica Moldova, aceste examene sunt propuse de Alianța Franceză din Moldova, care este unicul centru autorizat. În cazul în care studiați în cadrul unui curriculum școlar național, trebuie să aveți nivelul minim FCE (B2) pentru a fi scutiți de susținerea probei de limbă engleză la bacalaureat, iar dacă studiați în regim bilingv anglofon, trebuie să susțineți examenul CAE (C1).

În ce constau examenele FCE și CAE ?

Aceste examene evaluează toate competențele, probele sunt inseparabile. Acestea sunt următoarele :

Cambridge English : First (FCE)

Înțelegerea scrisă și utilizarea limbii (1H15) : trebuie să răspundeți la 52 de întrebări ce țin de diferite tipuri de texte demonstrând capacitățile Dvs. de utilizare a gramaticii și a vocabularului limbii engleze.

Exprimarea scrisă (1H20) : trebuie să realizați două sarcini și să scrieți o scrisoare, un raport, un comentariu sau eseu.

Înțelegerea orală (40 minute) : trebuie să răspundeți la 30 de întrebări ce țin de diferite tipuri de documente înregistrate.

Exprimarea orală (40 minute) : această probă o veți susține împreună cu un alt candidat și trebuie să demonstrați capacitățile Dvs. de comunicare.

Cambridge English : Advanced (CAE)

Înțelegerea scrisă și utilizarea limbii (1H30) : trebuie să răspundeți la 56 de întrebări ce țin de diferite tipuri de texte demonstrând capacitățile Dvs. de utilizare a gramaticii și vocabularului limbii engleze.

Exprimarea scrisă (1H30) : trebuie să realizați două sarcini și să scrieți o scrisoare, un raport, un comentariu sau eseu.

Înțelegerea orală (40 minute) : trebuie să răspundeți la 30 de întrebări ce țin de diferite tipuri de documente înregistrate.

Exprimarea orală (17 minute) : această probă o veți susține împreună cu un alt candidat și trebuie să demonstrați capacitățile Dvs. de comunicare.

Cum să fii scutit de proba de limbă engleză de la bacalaureat ?

Alianța Franceză din Moldova a adaptat sistemul său pentru a primi viitorii candidați la bacalaureat care aleg această opțiune pentru a fi scutiți de la susținerea probei de engleză.

Totodată, pentru a face față cererilor, vă rugăm să nu lăsați susținerea examenelor pentru ultimul moment.

Examenele Cambridge English sunt organizate conform unui calendar bine stabilit, elaborat de Cambridge English Language Assessment. Fiecare examen este organizat o dată sau de două ori pe lună.

Serviciile Ministerului Educației al Republicii Moldova examinează cererile de scutire de la susținerea probei de limbă străină înainte de organizarea bacalaureatului, astfel trebuie să aveți deja certificatul în momentul examinării cererilor. De aceea vă sfătuim să susțineți probele până în luna martie.

Pentru a mări șansele de susținere a examenului, puteți de asemenea să urmați, în paralel cu lecțiile de engleză din instituțiile Dvs., cursurile de pregătire pentru examene propuse de Alianța Franceză sau de alte școli sau centre de limbi străine lista cărora este accesibilă pe site-ul Cambridge English Moldova http://alfr.cambridgecentres.org/

Vă amintim că examenele FCE și CAE, pe lângă faptul că vă scutesc de susținerea probei de limbă străină la bacalaureat, vă permit să candidați la universitățile anglofone din diferite țări sau chiar la o universitate franceză care susține cursurile în limba engleză fără a mai demonstra nivelul de cunoaștere a limbii engleze.

FCE și CAE, sunt valabile pe viață contrar altor teste propuse și recunoscute de către Ministerul Educației din Republica Moldova, de asemenea, aceste diplome vă permit să justificați nivelul Dvs. de cunoaștere a limbii engleze pentru angajarea în cadrul diferitor organizații internaționale. Trebuie să remarcăm faptul că examenele Cambridge English sunt recunoscute de peste 20 000 de instituții din întraga lume.

Dacă doriți să fiți scutiți de susținerea probei de limbă engleză la bacalaureat, obțineți mai multe informații de la Eloïse ROUSSEL eroussel@alfr.md