O rutină matinală-Ce mă învață viețile oamenilor?

0
700

Incredibila  notorietate de care se bucură această “mașinărie a inspirației și ideilor”, care se numește TEDx, este pe deplin validată de cîțiva ani și la noi.  Pentru un an, mi-am creat propria provocare de a privi câte un video în fiecare dimineață. Rezultatul? Voi nota într-un alt articol.  Cert este că efectul a ceea ce asculți sau citești în fiecare dimineață are sens și efect, numai dacă știi cărui scop din viața ta atribui această acțiune.

Astfel, m-a lăsat cu surprindere când am aflat, printr-un discurs TEDx, că sunt oameni care au provocări și mai ciudate îm materie de citit dimineața, cum ar fi necrologurile. În plus, omul are și o platformă de analiză social media, care urmărește comportamentul a peste 30.000 de branduri în mediul online. Cu alte cuvinte, jocul și economia cuvintelor este marea specialitate pe care se bazează succesul acestui tip de business.

Lux Nayran este omul care transformă viziunea vieții în mod zilnic din expresiile trecute în necrologuri ca descriere a ceea ce a semnificat viața unor oameni faimoși sau mai puțin cunoscuți.

Întrebarea pe care și-o pune Lux de fiecare dată este: „Ce mă învață aceste vieți?”.

Privește și ascultă discursul lui Lux Narayan : What I learned from 2000 obituaries. 

lux nayran

E uimitor cum o viață se rezumă la o descriere  aceea ce numele unei prsoane rezonează în amintirea oamenilor.  De exemplu: “architect titan”, “tată a doi copii”, “fondator al…”, etc.

Lux a însumat toate cuvintele a 2000 de necrologuri și a conculzionat care sunt cele mai semnificative cuvinte cu care sunt descrise viețile oamenilor. Chintesența acestui exercițiu  constă că, atât pentru persoanele populare pe parcursul vieții, cât și pentru cele necunoscute lumii, un singur cuvânt iese în evidență cel mai mult. Este un cuvânt care îi califică pe cei mai mulți oameni pentru o viață plină de esență. Cuvântul este „A AJUTAT”.

Poate fi un exercițiu și pentru tine. Dacă te gândești că ar putea fi unul sumbru, s-ar putea să îți schimbe atitudinea și viziunea. Cum se spune în popor: “de morți numai de bine”.  😊 Deși în cultura noastră de presă nu există o pagină de necrologuri  (* sic), fă o căutare în mediul online a cîtorva exemple. Poți să începi cu personalități celebre, pe care le-ai cunoscut și tu. Compară cu biografia acestora. Ce anume te surprinde?

Pe mine m-au impresionat cel mai mult cele în care descriu un efort, inițiativele inedite, dar și cele care înregistrează un sacrificiu pentru o cauză, pentru o idee.

„Ce mă învață aceste vieți?”

Începe și tu, plin de pozitivism,  să te întrebi ce te învață viețile celor din jurul tău pentru a-ți contrui o viziune pentru viața din anii tăi.