1. Povestea lui Hanna Yacub – Rabee Jaber  Premiul internaţional Booker pentru romanul arab 2012)

După Războiul Civil din 1860 din Munții Liban, un număr de luptători care făceau parte din comunitatea religioasă a druzilor sunt forțați să plece în exil. Ei călătoresc pe mare spre Cetatea Belgradului la granița cu Imperiul Otoman. În schimbul eliberării unui membru al comunității, ei îl iau cu ei pe Hanna Yacoub, un bărbat creștin din Beirut. Vânzătorul de ouă a avut ghinionul de a se afla în port în momentul plecării druzilor. Un volum despre aventura lui Hanna Yacub și a druzii din Belgrad în Balcani și lupta lor pentru supraviețuire.

2. Au revoir là-haut – Pierre Lemaitre (PREMIUL GONCOURT 2013)

Pierre Lemaitre
Romanul Au revoir là-haut descrie, dincolo de răzbunarea a doi oameni distruşi de un război inutil şi crud, modul tragic şi ironic în care poate fi sfidată societatea, statul, familia, morala patriotică – toate acestea fiind responsabile pentru situaţia celor doi protagonişti.

Într-o Franţă traumatizată de urmările războiului care îşi numără cei un milion şi jumătate de morţi, cei doi supravieţuitori, Albert şi Edouard, pun la cale o escrocherie de anvergură naţională de un cinism absolut.

“Unul dintre cele mai puternice romane ale sezonului.” – Pierre Assouline

“Aceasta nu este doar un alt roman despre Primul Război Mondial, ci este unul dintre puţinele texte cu privire la politica post-război şi a operaţiunilor sale comerciale, de gestionare a dezastrelor. Este, de asemenea, istoria unei extraordinare prietenii… Au revoir là-haut este un mare roman, inteligent, documentat, care ţese subtil o minunată poveste romantică într-o realitate foarte fragilă. o carte emotionantă, captivantă, şocantă… O lovitură de maestru.” – Page

Născut la Paris, Pierre Lemaitre a predat timp de mulţi ani literatură franceză şi americană, după care s-a dedicat scrisului. Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi. Romancierul francez a publicat: Travail soigné (Prix Cognac 2006), Robe de marié (Meilleur Polar Francophone 2009), Cadres noirs (Prix Le Point du Polar européen 2010) şi Alex (Prix des lecteurs policier du Livre de poche 2012 şi CWA International Dagger 2013).

Editura Trei a publicat volumul Alex, “un roman poliţist a cărui intrigă diabolică se construieşte din impasuri aparent fără ieşire”. – L’Humanite

3. Povestea unei fete care a supravieţuit holocaustului. JURNAL (1938-1945) – Helga Weissová

Helga Weissová
Născută în același an ca și Anne Frank (1929), Helga a fost trimisă împreună cu părinții săi în lagărul de la Terezin în 1941. Jurnalul conține descrieri ale vieții din timpul primului val al invaziei naziste în Praga și din lagărele prin care a trecut, dar și desene ale autoarei din acea vreme.

În perioada 1938-1941, Helga Weissová a fost martora ororilor din ghetoul Terezin și lagărele de exterminare de la Auschwitz, Feriberg și Mauthausen. Din cei 15.000 de copii sub vârsta de 16 ani închiși la Terezin, doar 100 au mai supraviețuit după Auschwitz. Ea este unul dintre aceștia.

După Al Doilea Război Mondial, Helga s-a întors la Praga, unde a studiat pictura cu artistul ceh Emil Filla. Căderea comunismului i-a oferit posibilitatea de a realiza mai multe expoziții cu lucrările sale, atât în Cehia, cât și în Austria, Germania și Italia.

4. Neînțelegere la Moscova – Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir
Scris în 1965, acest roman al lui Simone de Beauvoir a fost redescoperit după moartea autoarei în 1986. Este povestea unui cuplu francez care călătorește în Rusia în perioada Războiului rece și care își înfruntă spaimele provocate de înaintarea în vârstă. O meditație despre declin și solitudine, cu ecouri autobiografice.

Ficțiune:

Adevărul despre cazul Harry Quebert, de Joël Dicker;
Fata dispărută, de Gillian Flynn;
(citește recenzia pe Hyperliteratura)
Chemarea cucului, de Robert Galbraith (pseudonimul lui J. K. Rowling);
Paznicul farului, de Camilla Läckberg;
Somnul şi moartea, de A. J. Kazinski;
Trei secunde, de Roslund şi Hellström;
Mai puternic decât frica, de Marc Levy;
Casa îngerilor, de Pascal Bruckner;
Jurnalul unui adolescent timid , de Stephen Chbosky;
Roşu ca sângele, de Salla Simukka

Non-ficțiune:

Zelotul. Viaţa şi epoca lui Isus din Nazaret, de Reza Aslan;
A avea sau a fi, de Erich Fromm;
Cum să fii tu însuți ca sa trăiești din plin, de Alain Braconnier;
Ce se petrece în grupuri, de R. D. Hinshelwood;
Psihiatrie, psihanaliza si noua biologie a mintii , de Eric R. Kandel;
Nevoile esentiale ale copiilor, de T. Berry Brazelton & Stanley I. Greenspan;
Umbra din noi, de Verena Kast;
Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronică, de Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal şi Jon Kabat-Zinn;
Arta de a fi, de Erich Fromm.

Secretul soțului, de Liane Moriarty
Este un roman captivant, incisiv, provocator și amuzant. Secretul soțului a cunoscut o ascensiune fulminantă în topul New York Times, ajungând pe locul 1 la doar două săptămâni de la apariția în Statele Unite. Compania de televiziune CBS a achiziționat recent drepturile de ecranizare a romanului.

Căutând-o pe Alaska, de John Green
1# New York Times Bestseller
Căutând-o pe Alaska surprinde perfect intensitatea trăirilor și disperarea care definesc adolescența.

Zi după zi, de David Levithan
O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfățișare în fiecare zi? Un roman care se adresează adolescenților și este publicat în colecția Young Fiction Connection.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, de Mark Haddon
Apărut în Anglia, romanul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii s-a bucurat de un enorm succes, devenind un bestseller absolut în majoritatea ţărilor în care a fost publicat şi fiind recompensat cu 17 premii literare, printre care Whitbread Award şi Los Angeles Times Book Prize.

Clipa, de Douglas Kennedy
O poveste de dragoste de o intensă forţă emoţională, desfăşurată pe un fundal istoric tulburător, Clipa explorează motivele pentru care ne îndrăgostim şi modul cum o facem, dar şi felul în care proiectăm, asupra persoanei iubite, ceea ce sufletul nostru caută cu disperare.

Sursa: hyperliteratura.ro